Home

 

- Alle boeken

- Azul Art

- azul international magazine

- Ook bij ons verkrijgbaar

 

Bestellen

 

Contact

 

Nieuwsbrief

Aanmelden »


 

 

Fleur Bourgonje

Pitten schieten

De tijd is een constante in de poëzie van Fleur Bourgonje.
De gedichten in de bundel Pitten Schieten zijn geschreven in het spanningsveld tussen de meetbare en de onmeetbare tijd, tussen de kalender en de tijd zoals die door de dichter werd ervaren: een herinnering, een beeld, een heel leven in een weggeschoten kersenpit.
De rode draad is het besef van eindigheid. Een andere draad – even rood – is de poging tot bezwering van de angst voor dat besef.

Boekgegevens

Gedichten: Fleur Bourgonje
ISBN: 978 94 90687 96 0
Formaat: 15x21 cm
72 pagina's
nur 306
Prijs: € 15,00

 

PITTEN SCHIETEN

Over de Vecht vaart een boot vol plezier,
wij zitten aan wal in het gras. Naar nergens
neigt het trage varen, van bocht naar bocht, niet meer
dan dat. Zo vermiljoen zijn de kersen dit jaar
is wat we zeggen, zonder zon
toch tomeloos groot, te zwaar
voor je oren –

Je eet het vlees. Erin verscholen
ligt het harde, soort steen
waar alles om draait. Je stoot je tong
breekt bijna je tanden.

*

De kern van de dag is de boog
die de pit van een kers kan beschrijven
de kracht in je handen, de duim
op de volle top van het kootje
dat aanwijst waarheen
wanneer.

Hoe ver hij komt. Meten is weten
hoe jong je was, hoe oud je bent.

 

Recensies

Verbeelden om de werkelijkheid te beleven
interview met Fleur Bourgonje over haar nieuwste bundel
Meandermagazine
Lees > hier

Een gedicht als een impressionistisch schilderij
www.denieuwewildenrevisited.nl
Lees > hier

Er is in de loop der jaren een nietsontziendheid in het werk van Bourgonje gekomen, een drang om franje te vermijden en zich alleen bezig te houden met het werkelijk grote, ook als zich dat openbaart in het kleine en het dagelijkse. Dat is bewonderenswaardig, maar dat niet alleen. De puurheid van haar werk ontroert, raakt je aan, laat je je bezinnen.
Bunt Blog - Teunis Bunt
Lees de hele recensie > hier

 

 

Dichteres

 

 

Fleur Bourgonje werd geboren in 1946 in Achterveld. Haar vader en grootvader waren daar hoefsmeden. In 1968 vertrok ze naar Parijs, eind 1970 naar Zuid-Amerika. Ze woonde tijdens de regeringsperiode van Salvador Allende in Chili, daarna in Argentinië, tot ook daar een militaire staatsgreep een eind aan haar verblijf maakte. Eind 1976 vestigde ze zich in Venezuela. Gedurende deze jaren bereisde ze heel Midden-en Zuid-Amerika.
In de Argentijnse jaren studeerde ze aan de School voor Sociale Psychologie en Psychoanalyse in Buenos Aires en schreef voor Nederlandse bladen. In Venezuela ging ze over op het schrij-ven in het Spaans. Ze werd medewerkster van het culturele bijvoegsel van de krant El Nacional. In 1980 werd haar boek La Luna se desangra por el otro costado gepubliceerd, een studie over het verband tussen armoede en prostitutie van vrouwen in Carácas.
Eind 1980 keerde ze terug naar Nederland. Ze schreef met regelmaat in De Groene Amsterdammer over maatschappelijke en culturele onderwerpen, had enkele jaren een column op de achterpagina van NRC-Handelsblad en publiceerde reisreportages en verhalen in Vrij Nederland. Ondertussen maakte ze lange reizen door Zuid-Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Australië. In 1985 publiceerde ze Spoorloos, waarvoor ze de debutantenprijs Het Gouden Ezelsoor kreeg. Naast romans, verhalen en gedichten schreef ze voor de componist Boudewijn Tarenskeen het libretto Valparaíso en voor Louis Andriessen Flora Tristán, een in drie talen geschreven lyrische tekst over het leven van de Frans/Peruaanse strijdster voor vrouwenrechten Flora Tristán (1803–1844). Het leven van de Mexicaanse dichteres Sor Juana Inés de la Cruz (1651–1695) inspireerde haar tot het schrijven van het hoorspel Het hoofd is vruchtbaarder dan de schoot.

Haar werk werd o.a. vertaald in het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Servisch en Bosnisch. Ze was writer-in-residency in Ho-bart,Tasmanië, en aan de Universiteit van Wenen, Oostenrijk.
Verschillende van haar romans werden genomineerd voor de Librisprijs. Voor haar hele oeuvre ontving ze de Betje Wolffprijs.

Bibliografie (poëzie)

Stenen voor het begin – Meulenhoff, 1987
Achtergelaten land – Meulenhoff, 1989
Van eenheid de breuk – Meulenhoff, 1991
Sintering – Atlas, 2000
Vrije val – Atlas, 2003
Hartenbeest – De Arbeiderspers, 2009
De Lichtstraat – De Arbeiderspers, 2011

terug «