Home

 

- Alle boeken

- Azul Art

- azul international magazine

- Ook bij ons verkrijgbaar

 

Bestellen

 

Contact

 

Nieuwsbrief

Aanmelden »


 

 

Menno Wigman

Splendid isolation

'Er zijn in de loop der tijden heel wat "verdedigingen van de poëzie" geschreven. Er bestaat ook zoiets als de triomf van de poëzie. En dan heb ik het niet over de dichters zelf met al hun aandoenlijke of minder aandoenlijke ijdelheden, maar over de poëzie die midden in de gevangenis bezit van iemand kan nemen, die zich tussen vier hardvochtige muren als een blinde oerkracht naar buiten vecht.'

Door The Maastricht International Poetry Nights werd Menno Wigman gevraagd om in 2010 de Hans Berghuis-lezing uitspreken. Het werd een lezing over gevangenispoëzie. Daarin sprak hij niet alleen over beroemde gevangen als Oscar Wilde en Paul Verlaine, maar hield hij ook zijn fascinatie voor anonieme gevangenisgedichten tegen het licht. ‘Noodzaak, waar is de noodzaak, hoor je vaak als er weer eens een betoog over poëzie wordt afgestoken. Hier kun je het krijgen.’

Splendid isolation is een meeslepend pleidooi voor de oerkracht van de poëzie.

Het onderwerp greep hem dermate dat hij besloot een reeks essays over poëzie te schrijven maar ook om ter plaatse te gaan kijken en reportages te schrijven over zijn bezoeken aan de gevangenissen van Oscar Wilde en Paul Verlaine. Hieruit onstond uiteindelijk zijn essaybundel Red ons van de dichters.

Boekgegevens

Auteur: Menno Wigman
ISBN: 978 94 90687 58 8
Formaat: 15x21 cm
20 pagina's
nur 323
Prijs: € 12,50

 

 

Eveneens bij Azul Press verschenen

 

De auteur

 

 

Menno Wigman (1966) is dichter, essayist en vertaler. Van 2012 tot 2014 was hij stadsdichter van Amsterdam.

In 1997 debuteerde hij met ’s Zomers stinken alle steden. Zijn bundel Zwart als kaviaar (2001) werd bekroond met de Jan Campertprijs. In oktober 2004 verscheen zijn derde, binnen twee maanden herdrukte bundel Dit is mijn dag. Zijn laatste bundel Mijn naam is Legioen (2012) beleefde vijf drukken.

Naast dichter is Wigman vertaler van Charles Baudelaire, Gérard de Nerval, Rainer Maria Rilke, Leopold Andrian en Else Lasker-Schüler. In 1998 verscheen Wees altijd dronken, een bloemlezing met vijftig Franse prozagedichten uit het fin de siècle.

In 2006 verscheen zijn essaybundel Red ons van de dichters.

 

terug «