Twee soorten ademt

Wim Huijser en John Schoorl - Twee soorten adem

De relatie tussen poëzie en jazz kent vele vormen en is in doorgaande lijn inmiddels een eeuw oud: van de Harlem Renaissance en de beatgeneratie tot aan de jazz rap en poetry slam. Jazzpoëzie, jazz & poetry, jazzgedichten zijn meerdere benamingen voor iets dat zich goed beschouwd niet onder één noemer laat vangen. Vaak worden gedichten voorgedragen onder begeleiding van jazzmuziek. De dichter zelf straalt het verlangen uit zich als schrijver met de geest van de jazz te vereenzelvigen. Het liefst zou hij een ‘jazzdichter’ zijn, vergelijkbaar met de jazzmuzikant. In het Nederlands taalgebied hebben vooral de Vijftigers invloed ondergaan van de Amerikaanse jazz en zagen dichters als Remco Campert, Simon Vinkenoog, Hugo Claus, Lucebert, C. Buddingh’ en Bernlef deze als inspiratiemodel voor hun literaire werk.

Auteur en bloemlezer Wim Huijser bracht samen met Volkskrantjournalist en dichter John Schoorl voor deze bundel werk van een zevental andere dichters en schrijvers samen: Mischa Andriessen, Wilfried de Jong, Barney Agerbeek, Guy van Hoof, Roger de Neef, Fred Papenhove en Reinold Widemann.
Double bassist en componist Jasper Somsen produceerde daar met het ensemble SilentLive een ‘luisterboek’ bij.

Boekinformatie

Samenstellers: Wim Huijser en John Schoorl
Vormgeving: Edwin Smet
ISBN: 978-94-92401-42-7
Formaat: 21x21 cm
122 pagina's
Prijs: € 25,00

 

Wim Huijser

Wim Huijser (1960) is schrijver-publicist op het snijvlak van geschiedenis, literatuur en landschap. Over C. Buddingh’ verscheen, naast een aantal deelstudies, zijn biografie Dichter bij Dordt. Hij stelde diverse poëziebloemlezingen samen. Recent verscheen ook een bloemlezing uit het werk van J.J. Voskuil en een met de mooiste wandelfragmenten uit de Nederlandse literatuur.

John Schoorl

John Schoorl (1961) is verslaggever bij de Volkskrant. Van hem verschenen de dichtbundels A Capella, Uitloopgroef, Bukshag en Hoor de Zieltrein. Daarnaast publiceerde hij verschillende bundels met journalistieke verhalen, waaronder De Flippokoning, Iedereen stapt weleens af en De dag dat ik naar de Arctic Monkeys ging. Voor zijn journalistieke werk won hij De Tegel, De Loep, de Pop Persprijs, de Citi Journalist Excellence Award en de Jip Golstein Prijs.

 

 

terug «