West coast revisited

Wim Huijser / John Schoorl - West Coast revisited

C. Buddingh' Jazz en Poëzie 1959-2019

Zestig jaar geleden sloeg de dichter C. Buddingh’ (1918-1985) met zijn poëzie een totaal nieuwe weg in. Geïnspireerd door de West Coast-jazz schreef hij een serie jazzgedichten die gepubliceerd werden in tijdschriften en resulteerden in de bundel West Coast (1959). Volkskrant-journalist en dichter John Schoorl bezocht de huidige West Coast-scene in L.A. waar hij onder andere jazzmusici als Eric Reed, Kevin van den Elzen en Ben Wendel ontmoette. Voor Buddingh’-biograaf Wim Huijser vormde dit de aanleiding om nog een keer terug te keren naar Buddingh’s jazzpoëzie in West Coast Revisited.

Boekinformatie

Gedichten: C. Buddingh'
Teksten: Wim Huijser en John Schoorl
Foto's: Eva Roefs
ISBN: 978 94 92401 34 2
Formaat: 21x21 cm
80 pagina's
Prijs: € 19,95

 

West coast revisited

Luxe editie

De luxe editie heeft een hardcover met stofomslag en bevat een cd.

Op de bijgesloten cd wordt eveneens de brug geslagen tussen C. Buddingh’s West Coast-gedichten en muziek van de eigentijdse West Coast scene.

De Nederlandse contrabassist Jasper Somsen en de Amerikaanse saxofonist Bob Sheppard ontmoetten elkaar voor het eerst in 2013 in Duitsland. Het klikte onmiddellijk en de mannen besloten in de toekomst samen te spelen. Het duurde echter tot 2018 voordat ze samen een album konden maken. Voor de opnames vloog Somsen naar LA, met in zijn reisbagage de Ray Brown-contrabas die hij van John Clayton mocht lenen, waarop deze in de jaren zestig bij het Oscar Peterson Trio speelde.

Stemmen van schrijvers

De door C. Buddingh’ voorgelezen gedichten zijn afkomstig van het grammofoonplaatje dat in 1961 verscheen in de reeks Stemmen van schrijvers, uitgegeven door het Nederlands Letterkundig Museum en Uitgeverij Querido.

Tracklist:
1. Above and beyond
2. Buddingh’ leest uit West Coast
3. Thanks for the memory.

Boekinformatie luxe editie

ISBN: 978 94 92401 34 2
Formaat: 21x21 cm
82 pagina's
Prijs: € 35,00

 

Over de auteurs en fotografe

C. (Kees) Buddingh’ (1918-1985) was een Nederlands dichter, prozaïst en vertaler uit het Engels. Door zijn alledaagse taalgebruik mag hij gerekend worden tot de meest populaire dichters van zijn generatie. Buddingh’ voelde de literaire tijdgeest uitstekend aan of liep daarop vooruit. Zijn stem riep bij voorbaat een glimlach op, terwijl in zijn poëzie ernst en melancholie steeds vaker de boventoon voerden. Zijn oeuvre geldt als een belangrijke barometer van de naoorlogse literatuur in Nederland. Grote bekendheid dankt Buddingh’ aan de gedichten ‘De blauwbilgorgel’ en ‘Pluk de Dag’.

Wim Huijser (1960) is schrijver-publicist op het snijvlak van geschiedenis, literatuur en landschap. Zijn Buddingh’-biografie Dichter bij Dordt werd genomineerd voor de ECI Literatuurprijs 2015. Hij publiceerde deelstudies over C. Buddingh’, waaronder Kastjes kijken, ‘Demetrius, ik houd mij aan mijn woord’ en ‘Ik ben de blauwbilgorgel’. Daarnaast is hij bezorger van onder andere Alle gorgelrijmen, Buddingh’ gebundeld en Een geluk bij een ongeluk.

John Schoorl (1961) is verslaggever bij de Volkskrant. Van hem verschenen de dichtbundels A Capella, Uitloopgroef, Bukshag en Hoor de Zieltrein. In deze laatste bundel combineert hij, net als Buddingh’, jazz, beeldende kunst en poëzie. Daarnaast publiceerde hij verschillende bundels met journalistieke verhalen, waaronder De Flippokoning, Iedereen stapt weleens af en De dag dat ik naar de Arctic Monkeys ging. Voor zijn journalistieke werk won hij De Tegel, De Loep, de Pop Persprijs, de Citi Journalist Excellence Award en de Jip Golstein Prijs.

Eva Roefs (1993) is als fotograaf woonachtig en werkzaam in Amsterdam, maar groeide op in Loosbroek, een klein dorp in Noord-Brabant waar de monotone omgeving haar stimuleerde om het absurde in het dagelijks leven op te zoeken. Na haar BA in documentairefotografie aan de AKV Sint- Joost ging ze aan het werk voor Volkskrant Magazine. Roefs geldt als een jong talent.

 

 

terug «