Landschap van wilde geruchten
Marion Poschmann

Marion Poschmann publiceerde tot nu toe, naast drie romans en een novelle, de gedichtenbundels 'Verschlossene Kammern', 'Grund zu Schafen' en 'Geistersehen'.

Voor haar werk ontving ze talrijke prijzen zoals de Wolfgang-Weyrauch-Förderpreis 2003, een Stipendium der Deutschen Akademie Rom Villa Massimo 2004, de Literaturpreis Ruhrgebiet 2005, de Förderpreis NRW 2007, de Peter-Huchel-Preis, de Ernst-Meister-Preis 2011 en de Wilhelm-Raabe-Literaturpreis 2013.

'Landschap van wilde geruchten' bevat haar beste gedichten uit haar oeuvre tot nu toe, aangevuld met een aantal nog niet eerder gepubliceerde gedichten. De vertalingen zijn van Erik de Smedt.

 

Boekinformatie

Gedichten: Marion Poschmann
V ertaler: Erik de Smedt
ISBN: 978 94 90687 92 2
Formaat: 15x21 cm
64 pagina's
Prijs: € 15,00

 

over Landschap van wilde geruchten

De vertaler heeft een aantal sterke gedichten geselecteerd uit het hele oeuvre.
De Poëziekrant

Eén van de meest indrukwekkkende bundels die ik de afgelopen tijd heb gelezen.
Awater

 

Marion Poschmann werd in 1969 in Essen geboren en groeide op in het Ruhrgebied. Ze studeerde Duitse taal- en letterkunde, slavistiek en wijsbegeerte en was zes jaar werkzaam in een basisschoolproject Duits voor Poolse kinderen ‘Spotkanie heißt Begegnung’. Sinds 1990 woont ze in Berlijn.

Ze schrijft zowel poëzie als proza en publiceerde tot nu toe drie dichtbundels, drie romans en een novelle. Voor de dichtbundel Geistersehen ontving ze in 2011 de Peter-Huchel-Preis en voor haar roman Die Sonnenposition won ze in 2013 de Wilhelm-Raabe-Literaturpreis 2013.

Zelf spreekt ze het liefst van Dichtung, die ze ziet als een middel om anders waar te nemen. In haar gedichten wisselen het lyrische ik en de buitenwereld eigenschappen uit. Het anorganische begint te leven, het subject wordt één met de objecten waardoor het wordt omringd. Het zichtbare en het onzichtbare gaan bevreemdende verbindingen aan. Met de woorden uit haar dankrede voor de Peter-Huchel-Preis 2011: ‘Zichtbaarheid isoleert. Onzichtbaarheid verbindt.’

   

 

 

terug «