Nils Chr. Moe-Repstad - 19 Vergiftigingen

19 Vergiftigingen
Nils Chr. Moe-Repstad

In 2014 verscheen van de Noorse dichter Nils Chr. Moe-Repstad (1972) 19 forgiftninger, zijn negende bundel. In deze bundel snijdt hij grote, zeer uiteenlopende onderwerpen aan - Mexicaanse drugskartels, IKEA, de ark van Noach, de pest, Roundup en de beurshandel - én brengt die met elkaar in verband.
19 vergiftingen is de integrale vertaling van deze bundel.

Zijn poëzie is in de goede zin van het woord wijdlopig, maar door zijn precisie, intelligentie en zorgvuldigheid wordt ze nergens breedsprakig. Bij iedere herlezing valt iets nieuws te ontdekken. Het maakt Moe-Repstad tot een van de interessantste Scandinavische dichters van dit moment.

Over 19 Vergiftigingen

De mens op ramkoers met zijn eigen ondergang.
Obe Alkema in NRC

Op slinkse wijze verweeft Moe Repstad beelden uit de diepzee met beelden uit de politieke actualiteit en uit Rusland, tot de verwijzingen, overeenkomsten en doodlopende metaforen je gaan duizelen.
Uit een interview met Peter Verhelst over '19 Vergiftigingen'

Over 19 Vergiftigingen in de Noorse pers

19 vergiftigingen is een boek dat veel van de lezer vergt, maar tegelijkertijd heel wat terug geeft, in de vorm van een gewelddadigheid en gevoeligheid die je fysiek voelt.
Kristian W. Wiese, Dagsavisen

[Deze bundel] kun je nog heel vaak herlezen.
Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen

19 vergiftigingen is naar mijn mening Nils Chr. Moe-Repstads beste bundel tot nu toe. Vorig jaar werd hij genomineerd voor de Brageprijs. Dit jaar mag hij hem winnen!
Henning Howlid Wærp, Aftenposten

 

Boekinformatie

Gedichten: Nils Chr. Moe-Repstad
Vertaling: Liesbeth Huijer
Voorwoord: Peter Verhelst
ISBN: 978 94 92401 11 3
Formaat: 15x21 cm
120 pagina's
Prijs: € 15,00

 

Nils Chr. Moe-Repstad (Kristiansand, Noorwegen, 1972) was van plan om bergbeklimmer te worden, maar het liep heel anders. Hij was constant op zoek naar grenzen en vond die toen hij bij een duikongeluk op zijn negentiende verlamd raakte. Daarna was hij vaak in de bibliotheek te vinden, begon poëzie te lezen en later ook zelf te schrijven. Moe-Repstad bleef op zoek naar grenzen, maar deed dat nu in de literatuur.

Hij debuteerde in 1996 met de bundel Nå (‘Nu’) die goed werd ontvangen. Sindsdien verschenen er nog negen dichtbundels. Moe- Repstad werkte als dichter een aantal keer samen met beeldend kunstenaars en musici. Van Teori om det eneste (‘Theorie over het enige’, 2013) werd bijvoorbeeld later een CD gemaakt waarop Moe- Repstad teksten uit die bundel leest en wordt begeleid door de musici Nils Petter Molvær, Eivind Aarset, Jan Bang en Erik Honoré. In 2016 verscheen het monumentale Wunderkammer (27 kataloger) (‘Wunderkammer (27 catalogi)’) met meer dan 700 pagina’s, even omvattend als al het werk dat hij daarvoor schreef. Er volgde een explosie van lovende recensies in de Noorse media. De bundel, waarvan je gezien de omvang misschien zou verwachten dat hij onverkoopbaar zou zijn, was al snel aan een tweede druk toe.

In 2015 was Nils Chr. Moe-Repstad te gast bij Poetry International in Rotterdam. Wie bij Poetry International zijn voordracht heeft gehoord, zal die niet snel vergeten. Hij klinkt bedachtzaam en indringend. Je kunt bijna hóren hoe zorgvuldig hij zijn teksten schrijft. Een aantal gedichten uit 19 vergiftigingen werd toen naar het Nederlands vertaald. Nu verschijnt de bundel integraal bij Azul Press.

In 19 vergiftigingen (2014) komen vergiftigingen in de breedste zin van het woord aan bod: infecties, virussen, epidemieën, milieuvervuiling, politieke corruptie en economische uitbuiting. Het gaat over zowel concrete als metaforische vergiftigingen, over vergiftigingen in het verleden en in het heden, of over allebei, zoals in ‘2e vergiftiging’:

als het waterpeil daalt
heeft Noach 39 graden koorts
[...]

Noach is een virus
3-5 dagen en alle mensen in de ark
hebben een lichaamstemperatuur van 39 graden

Noach is een virus dat het sinds de Bijbelse tijden heeft overleefd. Het heeft al die tijd ingekapseld gelegen in het Araratgebergte en duikt in onze tijd weer op als een archeologische expeditie er onderzoek doet:

10-12 dagen later begint
de lichaamstemperatuur van de archeologen te stijgen
15-20 dagen en de temperatuur van de lucht
op de Araratvlakte stijgt

Niet alleen de onderwerpen in 19 vergiftigingen, maar ook de verwijzingen naar de Bijbel, literatuur, wetenschap, economie en geschiedenis lopen wijd uiteen. Meestal kloppen die verwijzingen, maar Moe-Repstad geeft ook toe dat hij ‘kan liegen als de pest’. In de Noorse media wordt vaak benadrukt dat Moe-Repstad veel van zijn lezers eist, dat hij een intellectuele dichter is. Maar ook als je niet direct alle verwijzingen en termen die Moe-Repstad gebruikt (her) kent, boeit deze poëzie met haar dreigende ondertoon: ze grijpt je bij de keel en schreeuwt om herlezing.

   

 

 

terug «