Menno Wigman - gedichten

Diana Scherer - foto's

De vrede moe / The Peace Weary

Tegen het eind van de negentiende eeuw beweerde de Franse dichter Mallarmé dat alles op de wereld bestond om uit te monden in een boek. Hij had misschien net zo goed kunnen beweren dat elk boek bestaat om weer een ander boek voort te brengen.

'De vrede moe' is geboren uit 'Moord in Rotterdam' (1994), een boek met een stuk of honderd indringende politiefoto’s uit de periode 1905-1967. Toen Menno Wigman dat boek voor het eerst in handen kreeg, begon hij al snel een reeks gedichten te schrijven. Tijdens zijn eerste afspraak met beeldend kunstenaar Diana Scherer vertelde Wigman vol enthousiasme over zijn fascinatie voor Moord in Rotterdam. Tot zijn grote verbazing bleek Scherer een reeks foto’s gemaakt te hebben die eveneens waren geïnspireerd door de politiefoto’s uit Rotterdam.

Niet veel later werden Wigman en Scherer geliefden en besloten ze hun werk te bundelen in 'De vrede moe'. Het resultaat is een indrukwekkend boekwerk waarin het fenomeen moord op alle denkbare wijzen wordt belicht. De vertaling naar het Engels werd verzorgd door John Irons en de vormgeving was in handen van Willem van Zoetendaal.

 

Boekinformatie

Gedichten: Menno Wigman
Fotografie: Diana Scherer
Engelse vertaling: John Irons
ISBN: 978 94 90687 67 0
Formaat: 15x21 cm
32 pagina's
Prijs: € 85,00

Meer informatie hier

 

Menno Wigman (1966-2018) was dichter, essayist en vertaler. Van 2012 tot 2014 was hij stadsdichter van Amsterdam. In 1997 debuteerde hij met ’s Zomers stinken alle steden. Zijn bundel Zwart als kaviaar (2001) werd bekroond met de Jan Campertprijs. In oktober 2004 verscheen zijn derde, binnen twee maanden herdrukte bundel Dit is mijn dag. Zijn laatste bundel Mijn naam is Legioen (2012) beleefde vijf drukken.

Naast dichter was Wigman vertaler van Charles Baudelaire, Gérard de Nerval, Rainer Maria Rilke, Leopold Andrian en Else Lasker-Schüler. In 1998 verscheen Wees altijd dronken, een bloemlezing met vijftig Franse prozagedichten uit het fin de siècle.
In 2006 verscheen zijn essaybundel Red ons van de dichters.

   

Diana Scherer (1971) is beeldend kunstenaar. In 2012 verscheen haar veelgeprezen fotoboek 'Nurture Studies' bij Van Zoetendaal Publishers.

   

 

Enkele pagina's uit 'De vrede moe':

 

 

 

terug «